
Kunstgras zelf leggen
Als je een beetje handig bent, is kunstgras gemakkelijk zelf te leggen. Een goede voorbereiding is natuurlijk het halve werk. Om jou op weg te helpen hebben wij een uitgebreid stappenplan en aanvullende tips voor je op een rijtje gezet. Lees snel verder en ga aan de slag met het leggen van jouw eigen kunstgras tuin!
Benodigdheden voor het leggen van kunstgras:
- Stabilisatie doek
- Ophoogzand
- Bezem
- Houten balk
- Stanleymes
- Kunstgras ankers
- Kunstgras tape

Voorbereiding
Voordat je begint is het belangrijk dat je de ondergrond controleert en kijkt wat je precies nodig hebt. Ga je voor een zandondergrond? Kies dan voor straatzand, brekerzand of granulaat. Deze soorten zand laten namelijk water door wat zorgt voor een stevige bodem onder je kunstgrasmat. Plaats je jouw kunstgrasmat op tegels? Plaats dan een stabilisatiedoek onder de kunstgrasmat, dit zorgt ervoor dat het gras niet kan verschuiven én zorgt ook gelijk voor valdemping.

Kunstgras berekenen
Om te voorkomen dat je tijdens het leggen van jouw kunstgras te kort komt of juist veel te veel hebt, is het handig om van te voren te berekenen hoeveel kunstgras je precies nodig hebt. Dit doe je door de lengte en breedte van het gewenste stuk tuin of balkon met elkaar te vermenigvuldigen. Tip: zorg ervoor dat je altijd zo’n 10 cm extra rekent bovenop de breedste breedte en de langste lengte, zodat er altijd voldoende is.

Stappenplan kunstgras leggen
Je hebt alle benodigdheden in huis gehaald en klaar voor de strijd. We starten meteen met een tip: geef jezelf voldoende tijd voor deze klus en maak er geen spoed karwei van. Werk de stappen één voor één af en creëer de perfecte kunstgras. Dan is het nu tijd voor het antwoord op de vraag: hoe leg je kunstgras? Om je dit te laten zien hebben we een handig stappenplan ontwikkeld.
Stap 1: Egaliseer de ondergrond
Als eerste is het belangrijk om een goede ondergrond te creëren. Bij een goede waterdoorlatende ondergrond volstaat circa 5 cm ophoogzand, heb je een slecht doorlatende ondergrond zoals kleigrond? Gebruik dan 10 cm ophoogzand. Druk dit vervolgens goed aan met een trilstamper en vlak het uit.


Stap 2: Plaats het stabilisatiedoek
Rol het stabilisatiedoek uit over de oppervlakte en snijd het op maat met een stanleymes. Zorg voor een overlapping van 15 tot 20 cm indien de oppervlakte niet in één stuk stabilisatiedoek gehaald kan worden.


Stap 3: De grasmat uitrollen
Rol het gras uit in de richting van de poolrichting. Op deze manier komt het kunstgras het beste tot zijn recht. Tip: check het kunstgras altijd op eventuele productiefouten. Zorg dat je aan het begin en einde 2 à 3 cm overhoudt als “speelruimte” om te corrigeren.


Stap 4: Het kunstgras op maat snijden
Snij het kunstgras op de gewenste maat met een stanleymes, plus circa 3 cm extra en laat het vervolgens 24 uur acclimatiseren. Zorg dat het stanleymes goed scherp is, houd het mes schuin en snijd aan de onderkant om beschadiging van de vezels te voorkomen. Let op: als je kunstgras langs de stoeprand of grens afsnijdt moet dit wel vanaf de bovenkant gedaan worden.


Stap 5: Lijm het gras en de tape aan elkaar
Sla de twee stukken kunstgras over de hele lengte 20 cm om en leg de tape in het midden van de twee stukken. Haal de folie van de tape en sla één kant van het gras terug, stukje voor stukje. Let erop dat er geen grassprietjes mee worden gelijmd en druk het kunstgras goed aan. Als laatste druk je de naden goed aan door middel van een dunne plak, dit verdeelt de druk gelijkmatig en zorgt voor een goede afwerking.


Stap 6: Opborstelen van het kunstgras
Nadat alle stukken zijn gelijmd is het belangrijk dat het kunstgras geborsteld wordt. Strooi het gras in met kwartszand (ca 5 kg/m²) en borstel het gras met een harde bezem zodat de grassprietjes rechtop komen te staan.


Stap 7: Fixeren van het kunstgras
Bevestig en fixeer het kunstgras onzichtbaar aan de ondergrond met grondpinnen. Steek om de meter een grondpin in de rand van het kunstgras voor een stabiele en stevige grasmat. Hoeveel grondpinnen je nodig hebt berekenen je aan de hand van de totale omtrek van de oppervlakte kunstgras.



Extra tips voor het leggen van kunstgras
Om je verder op weg te helpen hebben we nog wat extra tips voor jou op een rijtje gezet. Samen met een goede voorbereiding en het juist volgen van het bovenstaande stappenplan heb jij in een mum van tijd een schitterende kunstgrasmat gelegd.
Tip 1: We raden aan om kunstgras voor de aanschaf in het echt te komen bekijken, zo weet je zeker dat je de juiste kleur en soort kiest voor in jouw tuin.
Tip 2: Twijfel je nog welke kleur je moet kiezen? Bestel dan gratis vloerstalen via onze website. Zo kun je thuis op je gemak kijken wat voor effect de kleur kunstgras heeft op jouw tuin, balkon of dakterras.
Tip 3: Zorg ervoor dat zowel het kunstgras als de tape niet te nat zijn tijdens het lijmen.


Veelgestelde vragen over het leggen van kunstgras
Jazeker, met de juiste voorbereiding kan iedereen dit gemakkelijk zelf.
Hoe lang het duurt om kunstgras te leggen is afhankelijk van de oppervlakte en het aantal hoeken en obstakels wat je tegen komt.
Er zijn een aantal soorten zand die het meest geschikt zijn onder een kunstgrasmat, dit zijn straatzand, brekerzand of granulaat. Alle drie de soorten laten namelijk water door en zorgen voor een stevige ondergrond.
De levensduur van kunstgras verschilt per merk, de kwaliteit en het gebruik. Als je kunstgras goed onderhoud kun je er vanuit gaan dat het zo’n 10 tot 15 jaar mee gaat.

De professionele plaatsingservice van Carpetright
Heb je zelf twee linkerhanden en wil je er zeker van zijn dat jouw kunstgras professionele en strak wordt gelegd? Daar kunnen wij bij helpen! Kiez voor onze plaatsingservice en onze stoffeerders, met jaren lange ervaring op zak, komen op een afgesproken datum en tijd jouw kunstgras leggen. Ben je benieuwd geworden naar de mogelijkheden? Maak dan afspraak in één van onze showrooms.