Laden...

Kunstgras zelf leggen

Als je een beetje handig bent, is kunstgras gemakkelijk zelf te leggen. Een goede voorbereiding is natuurlijk het halve werk. Om jou op weg te helpen hebben wij een uitgebreid stappenplan en aanvullende tips voor je op een rijtje gezet. Lees snel verder en ga aan de slag met het leggen van jouw eigen kunstgras tuin!

Benodigdheden voor het leggen van kunstgras:

  • Stabilisatie doek
  • Ophoogzand
  • Bezem
  • Houten balk
  • Stanleymes
  • Kunstgras ankers
  • Kunstgras tape
Kunstgras zelf leggen

Voorbereiding

Voordat je begint is het belangrijk dat je de ondergrond controleert en kijkt wat je precies nodig hebt. Ga je voor een zandondergrond? Kies dan voor straatzand, brekerzand of granulaat. Deze soorten zand laten namelijk water door wat zorgt voor een stevige bodem onder je kunstgrasmat. Plaats je jouw kunstgrasmat op tegels? Plaats dan een stabilisatiedoek onder de kunstgrasmat, dit zorgt ervoor dat het gras niet kan verschuiven én zorgt ook gelijk voor valdemping.

Voorbereiding

Kunstgras berekenen

Om te voorkomen dat je tijdens het leggen van jouw kunstgras te kort komt of juist veel te veel hebt, is het handig om van te voren te berekenen hoeveel kunstgras je precies nodig hebt. De lengte en breedte maat van het stuk tuin of balkon waar het kunstgras geplaatst moet worden is hierbij erg belangrijk. Als je de lengte en breedte van dit gewenste stuk vervolgens met elkaar vermenigvuldigt heb je meteen het aantal vierkante meters. Tip: zorg ervoor dat je altijd zo’n 10 cm extra rekent bovenop de breedste breedte en de langste lengte, zodat er altijd voldoende is.

Kunstgras berekenen

Stappenplan kunstgras leggen

Je hebt alle benodigdheden in huis gehaald en bent klaar voor de strijd. We starten meteen met een tip: geef jezelf voldoende tijd voor deze klus en maak er geen spoed karwei van. Werk de stappen één voor één af en creëer het perfecte kunstgras. Dan is het nu tijd voor het antwoord op de vraag: hoe leg je kunstgras? Om je dit te laten zien hebben we een handig stappenplan ontwikkeld.

Stap 1: Egaliseer de ondergrond

Als eerste is het belangrijk om een goede ondergrond te creëren. Bij een goede waterdoorlatende ondergrond volstaat circa 5 cm ophoogzand, heb je een slecht doorlatende ondergrond zoals kleigrond? Gebruik dan 10 cm ophoogzand. Druk dit vervolgens goed aan met een trilstamper en vlak het uit.

Egaliseer de ondergrond

Stap 2: Plaats het stabilisatiedoek

Rol het stabilisatiedoek uit over de oppervlakte en snijd het op maat met een stanleymes. Zorg voor een overlapping van 15 tot 20 cm indien de oppervlakte niet uit één stuk stabilisatiedoek gehaald kan worden.

Plaats het stabilisatiedoek

Stap 3: De grasmat uitrollen

Rol het gras uit in de richting van de poolrichting. Op deze manier komt het kunstgras het beste tot zijn recht. Tip: check het kunstgras altijd op eventuele productiefouten. Zorg dat je aan het begin en einde 2 à 3 cm overhoudt als “speelruimte” om te corrigeren.

De grasmat uitrollen

Stap 4: Het kunstgras op maat snijden

Snij het kunstgras op de gewenste maat met een stanleymes, plus circa 3 cm extra en laat het vervolgens 24 uur acclimatiseren. Zorg dat het stanleymes goed scherp is, houd het mes schuin en snijd aan de onderkant om beschadiging van de vezels te voorkomen. Let op: als je kunstgras langs de stoeprand of grens afsnijdt moet dit wel vanaf de bovenkant gedaan worden.

Het kunstgras op maat snijden

Stap 5: Lijm het gras en de tape aan elkaar

Sla de twee stukken kunstgras over de hele lengte 20 cm om en leg de tape in het midden van de twee stukken. Haal de folie van de tape en sla één kant van het gras terug, stukje voor stukje. Let erop dat er geen grassprietjes mee worden gelijmd en druk het kunstgras goed aan. Als laatste druk je de naden goed aan door middel van een dunne plak, dit verdeelt de druk gelijkmatig en zorgt voor een goede afwerking. 

Lijm het gras en de tape aan elkaar

Stap 6: Opborstelen van het kunstgras

Nadat alle stukken zijn gelijmd is het belangrijk dat het kunstgras geborsteld wordt. Strooi het gras in met kwartszand (ca 5 kg/) en borstel het gras met een harde bezem zodat de grassprietjes rechtop komen te staan.

Opborstelen van het kunstgras

Stap 7: Fixeren van het kunstgras

Bevestig en fixeer het kunstgras onzichtbaar aan de ondergrond met grondpinnen. Steek om de meter een grondpin in de rand van het kunstgras voor een stabiele en stevige grasmat. Hoeveel grondpinnen je nodig hebt berekenen je aan de hand van de totale omtrek van de oppervlakte kunstgras.

Fixeren van het kunstgras
Extra tips voor het leggen van kunstgras

Extra tips voor het leggen van kunstgras

Om je verder op weg te helpen hebben we nog wat extra tips voor jou op een rijtje gezet. Samen met een goede voorbereiding en het juist volgen van het bovenstaande stappenplan heb jij in een mum van tijd een schitterende kunstgrasmat gelegd.

Tip 1: We raden aan om kunstgras voor de aanschaf in het echt te komen bekijken, zo weet je zeker dat je de juiste kleur en soort kiest voor in jouw tuin.

Tip 2: Twijfel je nog welke kleur je moet kiezen? Bestel dan gratis vloerstalen via onze website. Zo kun je thuis op je gemak kijken wat voor effect de kleur kunstgras heeft op jouw tuin, balkon of dakterras.

Tip 3: Zorg ervoor dat zowel het kunstgras als de tape niet te nat zijn tijdens het lijmen.

Extra tips voor het leggen van kunstgras
Veelgestelde vragen over het leggen van kunstgras

Veelgestelde vragen over het leggen van kunstgras

Jazeker, met de juiste voorbereiding kan iedereen dit gemakkelijk zelf.

Hoe lang het duurt om kunstgras te leggen is afhankelijk van de oppervlakte en het aantal hoeken en obstakels wat je tegen komt.

Er zijn een aantal soorten zand die het meest geschikt zijn onder een kunstgrasmat, dit zijn straatzand, brekerzand of granulaat. Alle drie de soorten laten namelijk water door en zorgen voor een stevige ondergrond.

De levensduur van kunstgras verschilt per merk, de kwaliteit en het gebruik. Als je kunstgras goed onderhoud kun je er vanuit gaan dat het zo’n 10 tot 15 jaar mee gaat.

Veelgestelde vragen over het leggen van kunstgras

Onze professionele kunstgras plaatsingservice

Heb je zelf twee linkerhanden en wil je er zeker van zijn dat jouw kunstgras professionele en strak wordt gelegd? Daar kunnen wij bij helpen! We werken samen met de toppers van Grass Supply. Zij zijn gespecialiseerd in het perfect leggen van landscaping kunstgras. Ze zorgen ervoor dat jouw nieuwe kunstgrasmat niet van echt te onderscheiden is. Zo heb jij een mooie tuin zonder onderhoud. Ben je benieuwd naar alle mogelijkheden? Lees dan meer over onze plaatsingsservice in samenwerking met Grass Supply.

Naar boven