Laden...

Plooigordijnen

Plooigordijnen zijn een zo’n vanzelfsprekende raamdecoratie dat ze bijna niet meer opvallen. Toch kan je met een plooigordijn echt een statement maken. En hebben plooigordijnen veel meer mogelijkheden dan je in eerste instantie denkt.

Breng sfeer in huis    
Of het nu gaat om plooigordijnen of duo rolgordijnen, elk gordijn brengt een eigen sfeer met zich mee. Denk aan dikke velours gordijnen voor die warme, klassieke uitstraling. Gordijnen van linnen of katoen voor die frisse, landelijke uitstraling. Een combinatie van houten jaloezieën en vitrage gordijnen voor die minimalistische, Scandinavische look. 

Welke plooien zijn er? 

Plooigordijnen komen het beste tot hun recht wanneer het gordijn van plafond tot de vloer valt. Ook de plooi in het gordijn doet iets met de uitstraling van het gordijn. Hieronder meer over de voordelen van elke plooi en het effect ervan op je interieur. 

Wave plooi


‘Wave’ zegt het al: wave gordijnen zijn gordijnen met een duidelijke, golvende plooi. Het gave is dat, zowel open als dicht, de plooi goed zichtbaar blijft. Schuif je het gordijn open, naar de zijkant van je raam, dan zie je een compacte golfplooi. Doe je de gordijnen dicht? Dan trek je ‘de golf’ uit en krijg je een grotere wave plooi in je gordijn. 

Ringgordijnen zijn bij uitstek in een waveplooi te verkrijgen. Stel je wilt geen ringgordijnen maar wel de wave, dan heb je speciale waverunners nodig om je gordijn goed te laten vallen. Hierover kunnen onze collega’s in de winkel je alles vertellen. De wave plooi is verkrijgbaar in elke gordijnstof, maar hoe dunner de stof hoe soepeler de plooi valt.

Enkele plooi

De enkele plooi leent zich bij uitstek voor wat zwaardere, minder soepele gordijnstoffen. Denk aan velours of dikkere, verduisterende stoffen. De enkele plooi zorgt voor een minder propperig effect wanneer het gordijn open is geschoven. Ook wanneer je kiest voor een plooigordijn met een print is de enkele plooi super geschikt. De enkele plooi zorgt er dan voor dat zo min mogelijk van de print wegvalt. Dat levert een gelijkmatig effect op waardoor het design beter tot z’n recht komt. 

Dubbele plooi of vlinderplooi

De dubbele plooi, ook wel vlinderplooi genoemd, zie je het meest. De plooi heeft een iets luxere uitstraling dan de enkele plooi. De dubbele plooi is verkrijgbaar in bijna elke gordijnstof. Bij wat dikkere stoffen kan het zijn dat het gordijn aan de onderkant iets wijder gaat uitstaan. Dit is niet storend, maar wil je dit niet, ga dan bij een dikke stof voor een enkele plooi of ringgordijn.

Driedubbele plooi (Triplooi)

Heb je gekozen voor een dunne gordijnstof, maar wil je wel een statement maken? Kies dan voor de driedubbele plooi. Dat geeft de dunne stof wel de volle look die het nodig heeft om het raam mooi aan te kleden. Het leuke is ook dat een triplooi het licht op een mooie manier doseert. Op de plekken van de plooien komt, door de dikte van de stof, minder licht binnen. Dat zorgt voor een speels lichteffect in je woon- of slaapkamer.

Stoffen en kleuren    
Plooigordijnen zijn verkrijgbaar in nagenoeg alle stoffen, kleuren en designs. Denk aan de trendkleuren van dit moment: wit, zand, ecru of lichtgrijs of meer uitgesproken kleuren als oudroze of okergeel bijvoorbeeld. Ook in stofsoorten is veel mogelijk. Denk aan de natuurlijke uitstraling van linnen, katoen en acryl of de luxe uitstraling van velours of viscose. Of een menging van polyester met een van de bovenstaande stoffen voor het beste van twee werelden. 

Mixen maar
Plooigordijnen geven je kamer en interieur een mooie, aangeklede uitstraling. Maar je ziet steeds vaker een combinatie van gordijnen, omdat elk gordijn eigen voordelen en eigenschappen meebrengt. Zo zien we steeds vaker plooigordijnen in combinatie met vouwgordijnen, plisségordijnen of rolgordijnen. Plooigordijnen zorgen voor een aangekleed effect en de andere gordijnen brengen praktische voordelen zoals het optimaal doseren van licht en inkijk. Mixen en matchen dus! 

Naar boven