Laden...

Jaloezieën

Als je een gordijn moet noemen dat al veel trends heeft gezien, dan zijn het jaloezieën (ook wel horizontale lamellen genoemd). Elke trend weer vindt deze nostalgische sfeermaker zichzelf opnieuw uit. Met de praktische eigenschappen als van ouds, maar met nieuwe materialen, mogelijkheden en uitstralingen. Lees snel verder wat jaloezieën voor jouw raam kunnen betekenen.

Wat zijn jaloezieën?

Jaloezieën zijn horizontale, smalle lamellen. Door middel van een touw of ladderband blijven de latjes mooi compact bij elkaar en zijn ze allemaal tegelijkertijd te bedienen. Dit doe je door ze te kantelen (open of dicht) of ze in hun geheel omhoog of naar beneden te brengen.  

Wanneer gebruik je ze?    

Jaloezieën lenen zich voor veel doeleinden, maar mensen kiezen ze omdat je licht en privacy heel nauwkeurig kan afstellen. Ideaal als het gaat om je woonkamer of badkamer bijvoorbeeld. Wil je wel wat licht naar binnen maar ook je privacy behouden? Kantel ze dan zo dat mensen door de smalle kieren niet makkelijk naar binnen kunnen kijken, terwijl daglicht wel z’n weg naar binnen vindt. 

Wat is het verschil tussen jaloezieën en lamellen?

Wanneer we het hebben over jaloezieën spreken we van horizontale latten gemaakt van hout, aluminium of pvc. Bij lamellen gaat het meestal over verticale, vaak wat bredere, latten van stof, aluminium of kunststof. We merken dat de termen jaloezieën en lamellen steeds vaker door elkaar worden gebruikt. Let bij bestellen of zoeken dus goed op de juiste variant van een van deze gordijnen. Lamellen en jaloezieën hebben beiden dezelfde praktische voordelen. Verticale lamellen hebben vaak een wat strakkere uitstraling en zien we dus meer terug in moderne interieurs of op kantoren en werkplekken.  

Welke soorten zijn er?

Bij Carpetright verkopen we horizontale jaloezieën gemaakt van aluminium, pvc, bamboe of hout. We beschrijven ze hieronder per soort. 

  • Jaloezieën van aluminium - De aluminium jaloezie is de koning onder de jaloezieën: stijlvol en praktisch. Ga voor één van de honderd kleuren en fleur je huis flink op.  
  • Jaloezieën van pvc – Deze jaloezieën kunnen tegen een stootje en zijn eenvoudig te reinigen. Pvc jaloezieën zijn van kunststof, hierdoor zijn ze heel geschikt voor vochtige ruimtes zoals de badkamer en keuken. 
  • Jaloezieën van bamboe – Hou je van een natuurlijke uitstraling? Ga dan voor bamboe. Bamboe jaloezieën zijn er in verschillende houttinten, maar er zijn ook geverfde varianten. 
  • Jaloezieën van hout – Van welke woonstijl je ook houdt, houten jaloezieën geven warmte en sfeer aan elk interieur. Deze tijdloze raamdecoratie staat garant voor jaren woonplezier. 

Elk materiaal bieden we in verschillende raambreedtes en -hoogtes en de latten in verschillende breedtes. Denk aan 16, 25, 35, 50 of zelfs 70 mm. We hebben montagemogelijkheden voor alle soorten ramen. Heb je een kantelraam of kiepraam? Dan leveren we daar extra steunen bij om de jaloezieën op hun plek te houden. Het is ook mogelijk de jaloezieën op maat te laten maken. Dan komen onze professionals bij je thuis om de jaloezieën in te meten en enkele weken later op de juiste plek op te hangen. 

Uit welke kleuren kan je kiezen?    

Jaloezieën zijn nagenoeg in elke kleur te verkrijgen. In veel woonkamers zie je momenteel zwarte, witte, antracieten, grijze jaloezieën of jaloezieën in hun natuurlijke houtkleur. Met okergele, gouden of oudroze jaloezieën maak je een echt statement in een kinderkamer of je badkamer bijvoorbeeld. Heb je al wel eens aan twee verschillende kleuren of een print gedacht? Of een donkere kleur grijs, roze of groen voor de onderste lamellen voor een gaaf dip-dye effect?

Vergeet ook de ladderband niet. Deze is te verkrijgen in verschillende kleuren en designs.    

Hoe bedien je jaloezieën?

Jaloezieën bedien je met een optrekkoord en een tuimelkoord en/of -stok. Met die eerste stel je de hoogte van de jaloezie in: helemaal naar de grond of bijvoorbeeld halverwege. Met de ander kantel je de jaloezieën naar de door jouw gewenste stand. Elektrische bediening kan ook. Vraag onze collega’s hiernaar.  

Combineren maar!

Jaloezieën lenen zich bij uitstek voor een mooie combinatie met andere gordijnen. Denk aan een combinatie met dikke, velours ringgordijnen of juist transparante plooigordijnen. Elk met een eigen sfeer. Allebei zorgen ze voor een prachtige aanvulling op de jaloezieën en op je interieur. 

Naar boven