Laden...

Rolgordijn

Als je een gordijn moet noemen die je in veel huishoudens terugziet, dan zijn het wel rolgordijnen. Van studentenkamers tot villa’s, van badkamers tot slaapkamers; het rolgordijn is een echte alleskunner. Het voldoet aan veel wensen: het verduistert, zorgt voor privacy en is makkelijk in gebruik. Qua uitstraling kan je ook alle kanten op: kleur, print, soort stof… keuzes te over! Ze zijn de ideale combinatie van mooi en functioneel. 

Wat zijn rolgordijnen?

Rolgordijnen zijn gordijnen die in of uit rollen. De ‘rol’ hang je bovenin, helemaal van links tot rechts in je kozijn. Vervolgens trek je de rol uit tot de hoogte waar jij het gordijn wilt hebben. Hoe dat in z’n werk gaat? Bijvoorbeeld door een veersysteem waarbij je het gordijn tot de juiste hoogte trekt (veerbediening). Wil je hem weer inrollen? Dan veert het gordijn gemakkelijk weer in. Je kan ook met een koord of ketting het gordijn tot de gewenste hoogte brengen. Gek van digitale snufjes? Ga dan voor een elektrische bediening. 

Waarvoor kun je het gebruiken?

Rolgordijnen vervullen verschillende wensen. Veel mensen gebruiken rolgordijnen voor het verduisterende effect. Rolgordijnen van een verduisterende stof of met een verduisterende coating maken je slaapkamer pikkedonker. Ideaal voor een goede nachtrust. Omdat je het gordijn zelf op de gewenste hoogte hangt, zijn inkijk en licht gemakkelijk te doseren. Ook de gordijnstof speelt hierin een rol, daarover later meer. 

Wat voor soorten rolgordijnen zijn er?

We kennen twee soorten rolgordijnen: het gewone rolgordijn en het duo rolgordijn. Wat het verschil is tussen deze twee rolgordijnen? Eigenlijk is een

duo rolgordijn de chique variant van het rolgordijn. Waar een ‘gewoon’ rolgordijn uit één gordijnstof bestaat, bestaat het duo rolgordijn (het woord zegt het al!) uit twee stoffen. Deze twee verschillende stoffen zijn opgedeeld in stroken: meestal van een doorschijnende en niet-doorschijnende stof. Door de stroken op de juiste hoogte de rollen, doseer je op de millimeter nauwkeurig privacy en lichtinval. 

Dit maakt ook dat wanneer je het gordijn helemaal naar beneden hebt, je toch nog naar buiten kunt kijken door de transparante stroken. Wil je dit niet, dan rol je de stroken zo dat de niet-doorschijnende stroken elkaar opvolgen. Deze variatiemogelijkheid heb je bij gewone rolgordijnen niet. Bij beide gordijnen zijn weer veel variaties mogelijk als het gaat om de stoffen, kleuren en prints. Zo maak je het gordijn helemaal passend bij jouw stijl en bij wat jij nodig hebt.

Welke kleuren zijn er?

De mogelijkheden in kleuren en prints binnen rolgordijnen zijn enorm. Je kan kiezen uit bijna 200 verschillende kleuren en prints. Ga daar maar eens voor zitten! Kies voor kleuren als wit, zand, taupe, lichtgrijs of zwart voor een rustige uitstraling in je kamer. Ga je voor een knalkleur? Denk dan eens aan oudroze, brandweerrood of kobaltblauw. Wil je juist dat het gordijn het statement maakt? Kies dan voor een stip, streep of botanische print. Vergeet niet dat je rolgordijnen ook perfect kan combineren met overgordijnen. Dat geeft de aankleding van je raam én je interieur net iets extra’s. 

Welke stoffen zijn er?

De meeste rolgordijnen zijn gemaakt van polyester, katoen of een menging van beide. Deze menging brengt het beste van beide stoffen samen: de natuurlijke uitstraling van katoen en de praktische eigenschappen van polyester. Denk onder andere aan:

  • Stevig
  • Verkleurt minder snel
  • Makkelijk te onderhouden en slijtvast
  • Kan goed tegen vocht, dus handig voor de badkamer of keuken

De stofsoort, kleur en coating bepalen de mate van transparantie van de stof. Een wit gordijn zonder coating laat meer licht door dan een wit gordijn met zonwerende coating. Deze coating zit overigens altijd aan de raamzijde, dus daar zie je in je kamer niets van. 

Verduisterend én zonwerend

Rolgordijnen zijn dé gordijnen als het gaat om verduistering en zonwering. Een verduisterend rolgordijn houdt zon en licht (en daardoor warmte) buiten. Doordat de gordijnen nagenoeg op het kozijn liggen, is de kans dat daar nog licht tussendoor komt nihil. Perfect wanneer je slaapkamer je niet donker genoeg kan zijn. 

Rolgordijnen met zijgeleiding voor dakramen en kantel-kiepramen

Heb je een dakraam of kantel-kiep raam? Dan kies je rolgordijnen met zijgeleiding. Deze geleiding, een soort rails, houdt het gordijn op z’n plek, in welke stand je raam ook staat. Dat maakt het gelijk ook het meest geschikte      gordijn voor dakramen en ramen met een kiep-kantelsysteem. 

Naar boven