Laden...

Tapijt reinigen

Heb je net mooi tapijt gekocht bij Carpetright? Dan wil je natuurlijk dat de vloerbedekking eruit blijft zien als nieuw. Ook na een paar jaar! Het ligt voor de hand om tapijt regelmatig te stofzuigen, maar wat kun je nog meer doen om je vloerbedekking te reinigen? Met deze tips blijft je tapijt in topconditie!

6 tips om je nieuwe tapijt mooi te houden:

  • Zuig je tapijt regelmatig met een borstelende stofzuigermond
  • Voor de meeste vlekken in tapijt geldt: niet wrijven
  • Dep de stof liever voorzichtig met een droge, schone doek
  • Loop zo min mogelijk met schoenen over tapijt heen
  • Een goede deurmat houdt viezigheid buiten de deur

Hoe moet je vloerbedekking schoonmaken?

In een huis waar geleefd wordt, gebeuren wel eens ongelukjes en dat is helemaal niet erg. Probeer de vlek op de vloerbedekking zo snel mogelijk na het ontstaan te verwijderen. Zo haal je veelvoorkomende vlekken in je tapijt weg:

Rode wijn

Maak een witte, katoenen handdoek nat met koud water, wring uit en leg deze op de vlek. Wrijf niet over de vlek, maar blijf net zo lang deppen tot de vlek niet meer afgeeft. Gebruik desnoods een paar nieuwe handdoeken, zodat al het vocht wordt opgenomen. Is het tapijt droog, maar is de vlek nog zichtbaar? Koop dan een speciale vlekkenverwijderaar bij jouw Carpetright vestiging.

Kaarsvet

Bevochtig de vlek rondom met koud water. Blaas er vervolgens met een (hete) föhn overheen, zodat het kaarsvet weer zacht wordt. Dit kan even duren. Veeg het kaarsvet voorzichtig weg met een witte handdoek. Zijn er nog steeds sporen van het kaarsvet zichtbaar, gebruik dan de reinigingsmiddelen voor tapijt van Carpetright.

Zand of modder

In tegenstelling tot de andere vlekken, moet je zand of modder juist eerst laten drogen. Als de vlek goed is ingedroogd, is het belangrijk om het vloerkleed te stofzuigen. Meestal is dit voldoende om het zand te verwijderen. Zijn er nog steeds sporen zichtbaar? Gebruik dan een speciale spray voor dit soort vlekken.

Welke middelen kun je gebruiken?

Naast de reinigingsproducten van Carpetright zijn er ook andere middelen die je kunt gebruiken om een vlek uit tapijt of vloerbedekking te krijgen. De meeste heb je gewoon in je keukenkastje staan. Test het schoonmaakmiddel eerst even uit op een onopvallende plek, bijvoorbeeld op een stukje tapijt onder de bank. Zo weet je zeker dat het tapijt niet verkleurt. Deze middelen kun je gebruiken:

Tapijt of vloerkleed schoonmaken met soda

Strooi baking soda op de vlek en giet er wat heet water overheen. Laat het een paar uur intrekken en dep het daarna voorzicht op. Je kunt dit eventueel herhalen als de vlek nog niet weg is.

Zuiveringszout

Bestrooi de vlek met zout en laat dit een nacht intrekken. Stofzuig het tapijt de volgende de dag grondig. Helpt ook tegen nare geurtjes!

Tapijt schoonmaken met azijn

Meng natuurazijn met een ruime hoeveelheid water op een schone doek of spons. Dep het tapijt voorzichtig schoon.

Groene zeep

Dep de vlek voorzichtig met groene zeep. Neem de plek af met een natte doek en herhaal de behandeling indien nodig.

Tapijtreiniger

Een tapijtreiniger is te koop bij alle Carpetright vestigingen. Dit product werkt vaak wat sneller dan de huis-tuin-en-keukenmiddeltjes.

Tapijt reinigen met stoomreiniger

Regelmatig stofzuigen is een pré, maar je haalt er helaas niet al het stof mee weg. Wil je het tapijt een keer grondig schoonmaken? Huur dan een stoomreiniger bij een bouwmarkt of schaf er zelf eentje aan. Stofzuig het tapijt eerst goed voordat je begint. Vul het apparaat met een tapijtreiniger (bijv. van Carpetright) en stoom het tapijt in rechte banen. Let op: een stoomreiniger kun je niet gebruiken bij vloerbedekking van wol. Gebruik in dat geval baking soda of zuiveringszout om het tapijt op te frissen. Wees spaarzaam met het gebruik van water op wol.

Hoe kan ik mijn tapijt nog meer beschermen?

Tapijt dat gemaakt is van gesponnen garens, verliest na plaatsing wat overtollige garens. Het verliezen van garens is normaal en is niet iets om je zorgen over te maken. Na een paar keer stofzuigen, zal het tapijt vrijwel geen garens meer verliezen. Looppaden op je vloerbedekking kun je voorkomen door regelmatig stof te zuigen. Daarnaast is het van belang om een goed ondertapijt te kiezen. Het zorgt voor veerkracht van de stof, waardoor poolplet en slijtage minder snel gaan. Het verkleuren of vervagen van je tapijt kun je voorkomen door contact met direct zonlicht zoveel mogelijk te vermijden.

Neem contact op voor advies

We hopen dat je jarenlang kunt genieten van je nieuwe tapijt. Heb je vragen over het onderhoud, het verwijderen van vlekken of wil je een andere ruimte in huis ook stofferen met tapijt? Kom langs in de winkel of maak een shopafspraak, dan weet je zeker dat we alle aandacht voor je hebben. Bekijk hier al ons tapijt advies. Wist je dat wij je trap ook kunnen bekleden met tapijt? Doe inspiratie op!

Naar boven