Laden...

Het juiste gordijn kiezen

In de gordijnbranche worden allerlei termen gebruikt. Maar wat is nu wat? Hieronder kan je de verschillende soorten benamingen rustig doornemen, zo krijgt u een beter beeld wat er allemaal verkrijgbaar is op het gebied van gordijnen.

Voile

Voile is een traditionele transparant. De stof voelt heel glad aan en hij glanst. De voil ziet u meestal in wit of ecru, maar hij is ook in kleuren verkrijgbaar. Soms is er een streepje in geweven. Voile wordt bijna altijd in combinatie met overgordijnen gebruikt en blijven overdag vaak gesloten. Voiles zorgen dus ook overdag voor privacy, maar maken het mogelijk om toch van binnen naar buiten te kijken. Deze gordijnstoffen zijn bijna altijd 100% polyester.

 

Vitrage

Vitrage is een verzamelnaam voor zeer transparante gordijnstoffen [voile valt hier ook onder] die meestal in combinatie met overgordijnen gebruikt worden en overdag vaak gesloten blijven. Ook worden ze vaak in het raamkozijn gehangen [boven de vensterbank]. Vitrages zijn er in allerlei soorten en structuren.

 

Inbetween

Inbetween is een verzamelnaam voor transparanten die tussen een voile en een overgordijn in zitten. Ze laten wel veel licht door, maar u kunt er niet echt goed door naar buiten kijken. Deze gordijnen bieden dus privacy, maar zijn dus niet lichtdicht of isolerend. Mede door de brede toepasbaarheid en de relatief lage prijs zijn deze gordijnen erg populair. Ze worden meestal gekozen in wit, ecru, grijs of aardetinten. Er zijn inbetweenstoffen in uni, met een print, glanzend of met natuurlijke ‘look’. Inbetweens zijn in allerlei soorten samenstellingen te vinden, maar zijn meestal van 100% polyester of als combinatie van polyester en katoen.

Overgordijn / Sluitgordijn

Overgordijnen worden voor verschillende doeleinden gebruikt. De stoffen laten meer of minder licht door, maar het is niet mogelijk om er doorheen te kijken. De gordijnen brengen sfeer in huis, ze hebben een geluidsabsorberende functie en u sluit ze ’s avonds om inkijk te voorkomen. Gesloten gordijnen houden ook de warmte in huis. Voor het beste effect moet u de gordijnen tot net over de vensterbank laten komen. Bij gordijnen tot op de grond is het effectief om eerst de kamer verwarmen, daarna de gordijnen sluiten en de kachel laag zetten. Het voeren van deze gordijnen wordt zeer aangeraden om een langere levensduur te garanderen. Er zijn verschillende mogelijkheden voor overgordijnen.

Uni stoffen

Dit zijn lichtdoorlatende stoffen zonder dessin. Het uiterlijk wordt bepaald door de stofsamenstelling en de binding (manier van weven). Deze kan glad en regelmatig zijn, maar ook stofstructuren hebben.

 

Jacquard stoffen

Patroonstoffen zijn vaak jacquard geweven. Dit betekent dat het dessin in de stof geweven is. Tegenwoordig is hiermee bijna alles mogelijk en kunnen er erg mooie effecten worden bereikt.

 

Bedrukte stoffen

Op deze stoffen is het dessin gedrukt. Dit kan subtiel en onopvallend, maar ook met felle kleuren.

Verduisterende gordijnen

Deze gordijnen zijn speciaal ontwikkeld om licht buiten te houden. Ideaal dus voor slaapkamers. De echte mate van verduistering hang af van meer factoren; gekozen kleur, gekozen confectie en de plaats waar het gordijn wordt gehangen.
Let op: verduisterende stoffen hangen niet echt soepel.

Geweven dim out

Dit is een 3-laags geweven stof. De middelste laag is zwart en zorgt voor de verduistering. Belangrijk om te weten is dat de lichte kleuren wel lichtdimmend zijn, maar zeker niet 100% verduisterenen. Donkere kleuren halen tot 90-95% verduistering, lichte kleuren rond de 60%. De stof is altijd 100% polyester.

 

3 pass gecoate stof

Dit is een gecoate stof. Hier wordt op de achterzijde van de stof een lichtdichte laag geplakt. Deze stoffen zijn 100% lichtdicht, maar bij door de confectie komen er hele kleine gaatjes in de stof van de naald. Dit is natuurlijk niet te voorkomen. De coating is altijd synthetisch. De voorste stof kan katoen of polyester zijn.

Naar boven